Bookmark and Share

събота, 6 септември 2014 г.

Котлети с гарум

Ofellas garaton

Excerpta a Vinidario ( Извадки на Винидарий), VI
De re coquionaria / За готварството





 Продукти:

5-6  зърна кардамом
около 1 см джинджифил
1/2 ч.л. асант вместо лазер, а ако и това няма, 1/4 глава лук
1 сосиера (70 мл) liquamen (рибен сос)

4 свински котлета








Начин на приготвяне:

 ОК, за тези, които са отворили вече уста да запитат ще кажа само, че "GARUM" е всъщност "LIQUAMEN", а той пък е рибен сос, което би трябвало отдавна вече всички да знаят. Бил е използван почти във всяко едно ястие и най-вече като по-евтин заместител на солта. Така че, моля ви, не солете нищичко тук, освен ако не сте случайно от тези, които трябва всичко сами да откриват.

И така, намажете мръвките с олио, счукайте в хаванче всичко останало и го разбъркайте с рибен сос, какъвто случайно нямате. Лазера заместете веднага с асант, но ако и той липсва, то сложете в соса за вкус малко лук нарязан на ситно. Накрая подредете месото в пръстен съд за по автентично, залейте със сосчето и печете докато ви се стори, че вече не мърда.

Това е.
Да ви е вкусно!






16 коментара:

  1. Изглежда страхотно, а съм и убедена, че е много, много вкусно. И в компанията на хубаво вино си струва човек да съгреши.
    Вън диетите и здравословното хранене!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, ето това е правилната нагласа! :)) Че тук няма дори нищичко вредно.

    Хубаво е да те видя пак Ели! Топли поздрави от далече! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Драго, определено е интригуващо предложението ти. И толкова простичко в същността си, чудно вкусно. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Мерси Гери! Този експеримент веднага го сложих при сполучливите. Дано и на теб да е вкусен!
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Нищо не искам да питам. Отварям уста единствено за да похапна.
    Прекрасни са, Драго.

    ОтговорИзтриване
  6. Мерси Или! :)
    Някой трябва все пак преди това и да сготви. ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Без излишни кулинарни еквилибристики,просто,вкусно и зашеметяващо презентирано!

    ОтговорИзтриване
  8. Смешен човек! Пак се захилих! Но майтапа настрана - котлетите ти са превъзходни, майсторе! Дай лапа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето! :) И ако не ги опиташ, ще се чувствам просто принуден да ти ги направя.

      Изтриване
  9. Привет Диди! Благодаря ти много за това така приятно мнение! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ех, тези мръвки бе... чудесни са, Драго! :))
    И благодарение на теб, разбрах нещо ново за мен, а именно какво е асант и
    лазерпитиум. Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видя ли? Никога не е късно да научиш нещо непотребно от мен защото лазерът вече напълно е изчезнал. :)
      Хубаво е обаче, че мръвчиците ти харесват. И на вкус никак не са лоши. Опитай ги Ирма! :)

      Изтриване
  11. Какви пържолки! Пак си хванал цялата им сочност и аромат в кадър, да не говорим за ведрото им описание :) Прати една, като правиш пак, че тези явно си ги изял и забравил вече ;)
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  12. Е, това го усетих като побутване малко или много. :)
    Разбира се Тики.
    Дано е съвсем скоро! :)

    ОтговорИзтриване
  13. На старостилната Коледа спретнах тази чудесно адаптирана римска рецепта. Но вместо котлети обаче ползвах свински гърди /около килограм/. Добавих и повече тайландски рибен сос /около 100 мл./, не се скъпях на кардамон /поне 15 зърна се джуркнаха в хаванчето/ и джинджифил /3 грама от настърганото коренче се стичаха в чинийката дълбока/, пък и обилно лучец надробих /като превенция от вампири/. Но това което се получи върху озехтиненото месо след час печене, смея да кажа, че дори и на неизкушените хора, за пръв път чули за римската кухня, им хареса.

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасно! И това съотношение ще се изпробва!
    Благодаря ти отново!

    ОтговорИзтриване